måndag 30 november 2015

Saffransbutterkaka

Jag smaksatte fyllningen med apelsin, citron går säkert också bra. Eller varför inte russin?
Om man vill kan man glasera kakan efter gräddning med florsocker och vatten istället 
för pärlsockret.


Saffransbutterkaka, 3-4 stycken
50 g jäst för söta degar,150 g smör,5 dl mjölk, 1 1/2 dl socker, 2 paket saffran, 1 krm salt,
13-14 dl vetemjöl Fyllning: 200 g mandelmassa, 200 g smör, 1 ekoapelsin, rivet skal och saft
Dekoration: 1 uppvispat ägg, pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och låt det bli ljummet. Lös jästen i blandningen. Att kavla saffranspaketen med en kavel innan man öppnar det är lättare än att 
stöta saffranet i en mortel. Blanda i socker, salt och saffran i degblandningen. Tillsätt 13 dl 
av mjölet och arbeta degen kraftigt. Jäs under duk i 45 min. Gör fyllningen under tiden. Riv
mandelmassan och blanda den med smör, apelsinskal och apelsinsaft. Dela degen i 4 delar 
och kavla ut varje del till en tunn platta. Fördela fyllningen över plattan och rulla ihop den 
från långsidan. Skär rullen i 3 cm tjocka skivor och ställ dem relativt tätt i smorda formar.
Jäs under duk i ca 30 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av 
ugnen i 200 grader i ca 20- 25 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar