lördag 21 november 2015

Rödbetslimpor

Ibland tar jag bara vetemjöl special. Andra gånger byter jag ut en del av vetemjölet
 mot rågmjöl.


Rödbetslimpor med valnötter
100-150 g rödbetor, 6 dl kallt vatten, 50 g jäst, 3 tsk salt, 2 dl valnötter, 14 dl vetemjöl special
eller 10 dl vetemjöl special och 4 dl rågmjöl
Skala rödbetorna och riv dem grovt. Lägg rivet i en bunke och häll på vatten och salt. Lös 
jästen i blandningen.. Hacka valnötterna grovt och tillsätt dem plus mjölet. Arbeta degen noga.
Låt degen jäsa i en mjölad bunke så att den går lätt att få ur bunken efter jäsningen. Degen ska 
jäsa övertäckt i ca 1 1/2 timme.Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord så att luftigheten
består. Dela degen och forma med lätt hand till två limpor. Snitta limporna med en vass kniv
och ställ genast in dem i ugnen i 275 grader. Sänk värmen till 200 grader och låt grädda i 
ca 35 minuter. Låt limporna svalna utan bakduk. Går utmärkt att frysa. 
Det går bra att göra på vanligt sätt. Alltså arbeta degen på bakbordet och låta limporna jäsa 
i 30 minuter på plåten innan gräddning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar