onsdag 31 mars 2021

I två bakformar

Jag bakade så gott bröd här om dagen. Ett bröd fyllt med olika fröer, morötter och torkade aprikoser. Ett bröd som håller ihop så bra. Jag skivar det och fryser in på brickor och lägger sen ner det i plastpåsar i frysen.



Formbröd 2 st
Till skållning: 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl hela linfrön, 1 dl havrekli, 0,5 dl havrekross, 
1,5 dl solroskärnor, 4 tsk salt, 2 dl torkade aprikoser skurna i små bitar, 5 dl kokande vatten
Blanda alla ingredienserna och häll över det kokande vattnet. Blanda och låt stå övertäckt i 2 timmar.
Bröddeg: 2 medelstora finrivna morötter, 25 g jäst, 2 dl vatten, 1 msk rapsolja, 11 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i vattnet och häll ner det i det skållade. Blanda i morötter, olja och mjöl. Jäs degen i en timme. Smörj två 1,5 liters formar med rapsolja. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma till limpor som läggs i formarna. Jäs under bakduk i 30-40 minuter. Grädda i ugn i 225 grader i 35 minuter plus 5 minuter utan formarna. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar