Det här receptet har jag klippt ut ur en dagstidning för så där en trettio år sen.
Den är glutenfri och bör bakas dagen före den ska ätas. Urgod med lite grädde till!
Ålstens chokladkaka
100 g valnötter, 100 g mandel, 200 g smör, 200 g mörk choklad, 5 ägg, 2 rågade dl socker
Skålla och mal mandeln. Hacka valnötterna, lämna hälften mer eller mindre hela.
Smält smöret, dra ifrån kastrullen och lägg i chokladen så att den också smälter.
Vispa äggvitorna hårt i en skål, vispa därefter gulorna och sockret i en annan
skål. Tillsätt smörchokladen och mandel plus nötter till gulorna. Vänd försiktigt
ner vitorna i omgångar i smeten. Häll smeten i en rund, smord och bröad
form med avtagbar kant. Grädda i ca 65 minuter i 150 grader. Kakan ska
vara kladdig i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar