Av ett paket jäst bakade jag grova rågkakor med potatis och källarfranska. Jag tror att jag bakar lika mycket för den ljuvliga doften av nybakat som för smaken. ;-)
Grova rågkakor
15 g jäst, 2 dl vatten, 2 tsk salt, 3 dl fil, 1/2 dl mörk eller ljus sirap,
300 g grovt riven kokt potatis, 8 dl grovt rågmjöl, 4 dl vetemjöl special,
ett par dl mjöl till utbakningen
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen i 5-7 minuter. Degen ska vara ganska lös. Jäs i minst 2 timmar. Häll ett par dl mjöl på bakbordet. Ta upp degen och dela den i två delar. Dela varje bit i 8 delar. Mjöla händerna och platta till runda kakor ca 8 cm i diameter. Försök att inte blanda in så mycket mjöl i kakorna. Låt jäsa ca 40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar