söndag 5 november 2017

Höstpaj

För mig är november varma, mustiga grytor och äppelpaj, te, poddar och en stickning och promenader i duggregn och dimma eller i sol och krispig frost. Jag ser inte november som en startsträcka inför julen utan november får bara vara november, det räcker så bra så. 
Den här pajen gör jag ibland med bär. Men den blev väldigt god med äpplen också.


Äppelpaj
Pajskal: 150 g smör, 3 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver
Fyllning: ca 4 äpplen i tunna klyftor, 1/2 dl socker 3/4 tsk kanel
lite gelé eller marmelad utrörd i lite vatten
Smält smöret och rör sen ner övriga ingredienser till pajskalet i kastrullen.
Tryck ut degen i en pajform och lägg ut äppelklyftorna tätt. Strö över socker och kanel.
Grädda i 200 grader i ca 18 minuter. Ta ut formen och pensla med geléblandningen och
grädda sedan några minuter till. Vispad grädde är gott till.

2 kommentarer:

  1. Det låter gott - och ser gott ut! Kunde jag förflytta mig med tankens kraft, skulle jag sitta vid ditt köksbord nu!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara trevligt, tycker jag.

      Radera