fredag 31 juli 2020

Sol och regn

Igår kväll var det en så fin solnedgång efter en regnig dag. Den var liksom suddig av all fukt i luften. Vi har bott här länge nu med utsikt över Siljan och vi tröttnar aldrig på vare sig utsikten eller solnedgångarna.




onsdag 29 juli 2020

I rabatten i slutet av juli

Nu blommar brudslöja och sprider sin honungsdoft. Min gamla näva från Söderbärke blommar i lila och ringblommorna som jag flyttade från grönsakslandet blommar bredvid den vita kattosten som gärna självsår sig här och där. Den sista doftpionen blommar nu och framför den har vi vitpytta och blå veronica. Några gula höstöga har också börjat blomma.



tisdag 28 juli 2020

Blåbär

Det sägs att det är mängder av blåbär i år. Men tyvärr inte här! Vi fick kämpa för att få ihop en hink.


måndag 27 juli 2020

Fjärilar

Det här varit många fjärilar i trädgården i sommar. Och när man går efter små skogsvägar är det andra arter av fjärilar.  Det är intressant tycker jag och jag bläddrar i min fjärilsbok. Men det är svårt att veta för många är så otroligt lika varandra. Och det är verkligen inte lätt att fotografera av dem heller.




söndag 26 juli 2020

Söndagsskylt

Hur hade man tänkt här då? Inte alls verkar det som. Skylten där man måste vrida på nacken står vid Bysjön.

A

fredag 24 juli 2020

Fibblor

Fibblan är  en ganska oansenlig växt men vacker åndå tycker jag. Och den finns i många varianter, från pyttesmå till meterhöga och i färger från ljusgult till rött. Alla varianter har förstås sitt namn men för det mesta kallar man dem bara för fibbla. Ordet fibbla kan vara släkt med ordet fjun och deras frö har ju just det utseendet som små fjun.  



torsdag 23 juli 2020

Falska flätor

Jag köpte ett garn som visade sig ha fel färgton till det jag hade tänkt sticka. Så då fick det bli ett par strumpor med falska flätor istället. Det är ett mönster av Heléne Wallin som jag ständigt återkommer till.  Mönstret är så lätt och roligt att sticka. Garnet Jawoll Superwash från Lang Yarns, som  är en ny bekantskap, har till och med en liten rulle tunn förstärkningstråd som ligger inuti garnnystanet för hälen.


onsdag 22 juli 2020

Buketter

Det är en härlig tid nu när man kan frossa i buketter. Den här pionen som blommar sist av alla har så fint rufs,  tycker jag. Och rosor kan man inte få nog av trots att de inte står sig särskilt länge. Ringblommor är så tacksamma att odla och säsongen är lång för de klarar även lite frost. Lite brudslöja i buketten gör den genast romantisk och stjärnflocka är en riktig favorit. För att inte tala om vitpytta som fyller ut vilken bukett som helst.






tisdag 21 juli 2020

Kryddkarlbergare

Detta är en kryddväxt, en kryddkarlbergare som jag har fått. Den växer kraftigt, men envist lutande, i vårt uterum. Den har en mycket god kryddig doft och den ska vara god till lins- och bönrätter. Man kan också strö den över pizza och varma mackor. Ska bli spännande att smaka.


måndag 20 juli 2020

Hallon

Nu plockar jag hallon i vår lilla hallonhäck. Och jag tycker det är så roligt och rogivande. Färska hallon i frukostfilen är ljuvligt och när vi äter dem på tunnpannkakor får det mig att minnas min farmor. Hur hon står vid spisen på Blidö och steker plättar till alla sina barnbarn och vi äter dem med hallon mosade med socker.


Den fina keramikskålen har en av mina döttrar drejat. 

söndag 19 juli 2020

Lanny

"Dead Papa Toothwort vaknar upp från sin stående tupplur ett tunnland  bred och borstar av sig tjärglänsande drömdrav och glasiga geggaklumpar." Vad är detta! tänker jag när jag läser första meningen i Max Porters bok Danny. Men några sidor senare är jag fast och läser andlöst denna märkliga och fantastiska saga, fabel eller vad man ska kalla denna lyriska roman. Vill du läsa något alldeles annorlunda så prova Lanny av Max Porter!




lördag 18 juli 2020

I kvällssol

Igår sken solen när jag gick min kvällsrunda genom trädgården. Bakom vår lillstuga växer det praktlysing och jag tycker att de är som vackrast just i kvällssolen. Fönstret som hänger i fönstret kommer från min farfars morfar och mormor i Blekinge. Min farmor tog hand om två verandafönster när huset revs. Som barn på 1890-talet gick farmor på väckelsemöten i det huset och fönstren var det vackraste hon någonsin hade sett. När jag växte upp i Klockargården i Berg hängde de i vardagsrummet där. Det huset är numera nedbrunnet. Men verandafönstren från Blekinge fortsätter att ge mig glädje.




fredag 17 juli 2020

Snygg blandning

Rosor med klematisen Summer Snow och stjärnflocka gör sig bra vid altanen. Klematisen är fullkomligt överdådig och blommar flera månader. Svårt att förstå i början av maj när den är alldeles brun och jag klipper ner den till en meters höjd. 



torsdag 16 juli 2020

Tomaterna

Det är fullt av gröna tomater i växthuset nu så nu är det "bara" sol som fattas!  Där finns både röda, bruna, gröna och svarta sorter men just nu är alla gröna. Där finns bifftomater, körsbärstomater och vanliga tomater. Så det kanske inte är så konstigt att inget annat får plats i vårt lilla växthus. Men det är så härligt att kunna äta soppor och röror på våra egna tomater hela vintern.





onsdag 15 juli 2020

Rabatt

Det blir många blominlägg just nu märker jag. Ja, varav hjärtat är fullt osv. I min stora rabatt blommar just nu massor av stora blåklockor, vitpytta och grekisk vädd. Daggkåpan bidrar med det limegröna och en gammal sort av näva  blommar fint tillsammans med vit kattost mot brudslöjan som står i knopp. Och jag går flera varv runt rabatten och bara njuter.




måndag 13 juli 2020

Polkagrisros och armband

Ibland virkar jag några armband eller halsband till Rättviks hemslöjd som säljer mina smycken. Jag får också beställningar via bloggen och det är roligt! Oftast är det rosenmönstret i vitt eller svart men även mönstret Kersti som är inspirerat av de vävda banden. Här några armband av modellen Lisskulla inspirerade av folkdräktens rosensjalar.




söndag 12 juli 2020

Squash eller zucchini

Lika svårstavat vad man än kallar det men gott är det! Nu börjar de växa i landet. I år har jag hittat sniglar där så vi får se hur det går. Sallad, rucola och rädisor har vi redan hunnit äta upp så jag har sått en ny omgång. Sockerärtorna och brytsockerärten Klenshyttan är på gång och det är väl ungefär vad jag odlar, jo några plantor haricots vert och vaxbönor finns det också. Sockerärterna åt rådjuren upp förra året så i år har jag så mycket kompostgaller runt att jag knappt tar mig fram till dem själv och hur roligt är det? Sniglar, rådjur, löss och diverse larver odlarlivet är tungt ibland. Kanske är det därför det blir mer och mer blommor i landet?




fredag 10 juli 2020

Fredagsbukett

Två färgtoner av stjärnflocka och vitpytta är favoriter i buketter då de håller sig länge i en vas inomhus. 


torsdag 9 juli 2020

Mera gult

På tal om gult så har jag planterat olika sorters tagetes i min enda blå kruka i år. Jo där finns en husarknapp också! Jag gillar tagetes men de ska stå tätt. Jag tar hellre bort någon eftersom än har glesa tagetesplanteringar. Så i år blev det gult och blått som svenska flaggan i det lite mörka hörnet mellan husvägg och staket.



onsdag 8 juli 2020

Gulmåran

Plötsligt finns den där bland lavendeln. Gulmåran eller Jungfru Marie sänghalm som den också kallas. Jag läser i Mariablomster av Eva Burman att enligt sägnen bäddade Maria i krubban med gulmåra innan hon lade ner sin nyfödde son där.
Mindre poetiskt är väl namnet trätogräs som man använde på Öland och i södra Sverige. Vid gästabud strödde man golvet med gulmåran. Sen skyllde man på gulmåradoften om man råkade i slagsmål.
Jag är iallafall glad att gulmåran växer i min trädgård. Den påminner mig om min barndoms somrar i skärgården,  om havsbad, om smultronplockning och barfotaspring efter heta grusvägar.


tisdag 7 juli 2020

Med kvinnligt perspektiv

I Flickornas tystnad av Pat Barker ger hon kvinnorna en röst där Illiaden bara berättar om männen som kämpar och stupar. Man får följa Briseis från kungagemål till slav och ägodel i ett krig utan vinnare.
"Jag gör det ingen människa har gjort före mig, jag kysser händerna på den man som dödade min son.
Orden ekade runt mig där jag stod inne i boden, omgiven på alla sidor av rikedomar som Akilles hade rövat från brinnande städer. Jag tänkte: Och jag gör det oräkneliga kvinnor har tvingats göra före mig. Jag särar på benen för mannen som dödade min make och mina bröder."



måndag 6 juli 2020

Gärdesgårdar

Vi gick som tidigare sagts till Hedsåsens fäbod en dag. Och jag tror aldrig att jag har sett så många och långa gärdsgårdar.  Det är där de passar som allra bäst. I villaområden ser de alltid lite malplacerade ut. På vägen dit stötte vi på en tupp och en höna mitt i skogen som måste vara på rymmen. De gick där glatt och sprätte. Jag tror att de är Hedemorahöns. Vi såg flera orkidéer som till exempel fläckigt nyckelblomster som ni ser på bilden.






söndag 5 juli 2020

Om en skilsmässa

Jag har läst Philip Teirs Jungfrustigen. Den handlar om ett gift par med två barn i Helsingfors. Mannen träffar en ny kvinna och det leder till skilsmässa. Det låter lite trist när jag skriver ner det men boken var inte en trist läsning, tvärt om.


lördag 4 juli 2020

Just nu i juli

Just nu i juli.
Just nu läser jag Flickornas tystnad av Pat Barker.
Just nu lyssnar jag på regnets smatter på takfönstret.
Just nu tittar jag på den italienska serien Miraklet.
Just nu längtar jag efter smultron och grädde.


Nävorna i min rabatt just nu.

fredag 3 juli 2020

Ärgad

Av ålder ärgad!  Den här kopparhinken gör verkligen skäl för uttrycket. Vi gjorde en vandring till och runt en fäbod som låg så vackert på slåtterängarna i skogen. Nu när vi har besökt alla byarna i Rättviks kommun, det finns åtskilliga, kanske det är dags för fäbodarna?

qw


torsdag 2 juli 2020

Tre generationer vaser

Från vänster till höger har vi: min mammas vas med stora blåklockor, gula dagliljor och vitpytta, min mormors vas med pioner, spirea och mörkröd stjärnflocka och min mormorsmors vas med rosor. Tre generationer vaser som får samsas med mina egna i vasskåpet. Det känns lite extra fint att ta fram dessa vaser för alla sommarbuketter.



onsdag 1 juli 2020

Bokcirkeln

En trevlig bok om man vill ha lite lättsam läsning i sommartid är Frida Skybäcks Bokcirkeln vid världens ände. Berättelsen utspelar sig på Österlen dit amerikanska Madeleine Grey med svenskt påbrå kommit för att leta efter sin syster som försvann där för många år sedan. Vi får möta många originella människor i en småputtrig samvaro trots det lite sorgliga ämnet.