söndag 9 augusti 2020

Skylt

Ännu en söndagsskylt som jag stötte på under promenaden. Någon verkar vara väldigt upprörd och det är man väl om ens barn är i fara. Eller husdjuren.
 

lördag 8 augusti 2020

Skuggor

Morgonsolen genom fönstret ger så vackra skuggor på väggen. Som en vacker fototapet blir det. Växlingarna under året var morgonsol och kvällssol lyser in, är också fint att följa och blir så tydlig på dessa breddgrader.

fredag 7 augusti 2020

Ärt

Här växer "Klenshyttan", en delikat brytsockerärt som jag har fått utsäde till av B. Jag vet inte om den finns att köpa i handeln. Förra året åt rådjuren upp dem och de var på god väg i år också. Så nu står det nät och galler runt odlingslådan vilket gör det besvärligt att plocka dem. Vad gör man inte för så rara ärter?


torsdag 6 augusti 2020

Skördetid

Nu är det mycket att ta hand om i trädgården. Vi fick väldigt lite svarta vinbär i år men istället plockar vi massor av hallon. Sockerärter är jag besviken på men brytsockerärten "Klenshyttan" är väldigt god. Och tomaterna! Finns det något godare än hemodlade tomater?



tisdag 4 augusti 2020

För sent

Jag missade att det var första augusti i lördags och därmed glömde jag min "Just nu" uppdatering men här kommer den.
Just nu i augusti
Läser jag Makten av Naomi Alderman. I boken tas man med till en alternativ verklighet där kvinnorna styr. Intressant tema men något gör det svårt för mig att få rytm i läsandet.
Tittar jag på Barnmorskorna i East End. Sockersött och alldeles oemotståndligt. 
Lyssnar jag på sommarpratare, oftast i efterskott denna sommar.
Längtar jag efter ljumma sommardagar efter denna kalla juli.


måndag 3 augusti 2020

I stekpannan

Jag bakade bröd häromdagen som jag gräddade i stekpannan. Roligt som omväxling! Det blev 24 kakor.


50 g jäst, 150 g smör, 1 liter mjölk, 1 dl sirap, 2 tsk salt 1 påse brödkryddor, 1,5 kg rågsikt
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt och häll över jästen som smulats ner i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen väl. Jäs i 40-60 minuter. Ta upp degen och knåda den slät. Dela den i 24 bitar. Kavla ut en del i taget till en rund kaka. Avsluta med kruskavel och nagga kakan innan du gräddar den i stekpannan på spisen ca 3 minuter på varje sida. Lägg kakorna på hög i en bakhandduk så att de håller sig mjuka.



lördag 1 augusti 2020

En lång rad pärlor

Det krävs många pärlor för att tillverka ett halsband. Cirka 1700 trädde jag upp på tråden och i en viss ordning för att få till ett rosenmönster. Så det tar ett tag och jag hinner lyssna igenom några sommarpratare under tiden.