fredag 28 juni 2019

Morgonpromenad

Nu börjar många fåglar tystna men tranorna tar i för kung och fosterland! De kan hålla en vaken tidiga morgnar med sina förfärliga skrik. Under våra morgonpromenader ser vi dem ofta kliva omkring på åkrarna, dessa mäktiga fåglar.


onsdag 26 juni 2019

Upprepningar

Mönster består ofta av upprepningar både i naturen och när det gäller hantverk. Jag stickar ju mycket och där gör man samma sak om och om igen. De pärlvirkade smyckena består av mönstergrupper  som kommer igen. Ibland tycker jag att det är roligt att brodera fritt eller lägga in en oväntad detalj för att bryta mönstret. Jag kan känna mig fången i mönstren.



fredag 21 juni 2019

GLAD MIDSOMMAR!

I år har vi fullt upp med midsommarfirandet i Gärdebyn eftersom det är vårt område som har hand om fikat i bystugan efter majstångsresningen på Gettorget på midsommardagen.


torsdag 20 juni 2019

Porlande bäckar

Bäckar inbjuder till lek oavsett vilken ålder man har. Våra golden retrievrar älskade vatten. Ingen pöl var för liten att klämma sig ner i. Att springa i en bäck eller att ta en simtur i en sjö var höjden av lycka. Åh, vad jag kan sakna dessa glädjespridare!



tisdag 18 juni 2019

Rikedom


Den här tiden på året har jag ofta blicken riktad ner i dikeskanter och vägrenar som är fulla av underbara blommor och örter. Jag är glad att lupinerna inte är så spridda där jag går för artrikedom vill jag ha på mina promenader.






måndag 17 juni 2019

Nostalgitripp

Den här lilla vägen gjorde mig så nostalgisk. Jag mindes hur vi packade saft, bullar och de minsta barnen i skrindan och traskade iväg till sjön. Eller hur vi satte på oss stövlar och med små mått i nävarna gick på smultronplockartur. 


söndag 16 juni 2019

Guckusko

En dag åkte vi till Risröd och njöt av de fantastiska orkidéerna med det lustiga namnet guckusko. Gucku borde väl ha något med göken att göra? Det är ju göktid när de blommar. Vägen upp genom skogen var våt, det kändes som man gick i en liten bäck så stövlar var nödvändiga. Och plötsligt såg vi dem överallt dessa fantastiska orkidéer!  



lördag 15 juni 2019

Omtumlande!

Jag har läst Thom Lundbergs starka roman För vad sorg och smärta. Boken är en episkt berättad roman om resandefolket på 1950-talet i Sverige. Det är en fortgående berättelse, full av invävda skrönor och berättelser, på en svenska blandad med romani. Man kan tro att romanen blir svårläst men så är det inte. Däremot är ämnet tungt, den dagliga kampen och hämnden för alla förorätter är bitvis en tung läsning. Men åh, så läsvärd denna bok är!


måndag 10 juni 2019

Maska efter maska

Jag stickar maska efter maska och varv efter varv och den ena sockan efter den andra blir klar. Och min kasse med sockrestgarner minskar i omfång.  Många av mönstren är ur #tantulltuss sockbok. Just denna på bilden heter Tutti frutti.


söndag 9 juni 2019

Snyggt i trädet

I rabatten står det ett Åkeröäppelträd. Nedanför trädet satte jag för några år sedan ett skott av Alpklematis. Nu har det börjat växa och slingra sig uppför äppelträdet stam. Det blir så himla fint, tycker jag.!


fredag 7 juni 2019

Skrot?

En liten snygg "installation" längs en av våra hundpromenadvägar. Visserligen har vi ingen hund just nu men vi fortsätter att promenera.


onsdag 5 juni 2019

Tekakor

Hittade det här receptet i min bakpärm. Att äta nybakade och fortfarande varma så att smöret smälter, helt ljuvligt!




tisdag 4 juni 2019

Leksandslök

Jag fick Leksandslök  av min vän B. Som jag satte på Erikdagen precis som man ska. Efter någon vecka tittade små lökstänglar upp. Leksandslöken är en sorts potatislök så det blir många lökar under varje planta.
Under 1840-talet var H.C. Andersen på besök i Leksand där han också besökte kyrkan. Han har beskrivit hur folket satt och åt lök under gudstjänsten. Det luktade så illa att han var tvungen att gå ut. Man har trott att det var vitlök man åt men antagligen var det Leksandslök.
På Larsdagen den 10 augusti ska löken skördas.