lördag 9 mars 2013

Urbrödet

I ett kåseri i SvD 1971 plockade författaren Per Erik Wahlund in receptet på detta
 fantastiskt goda bröd. "Jag betvivlar att någon kan förtära en skiva av detta saftiga
och kumminsmakande bröd utan att fyllas av ett slags allomfattande medmänsklighet"
skriver han. Jag kan bara hålla med!


Kumminlimpa
50 g jäst, 8 dl ljummet vatten, drygt 1 kg rågsikt, 1 näve salt, 1 näve hel kummin
Lös upp jästen i vattnet, rör i lite mjöl och låt degspadet jäsa i 20 minuter. Tillsätt
1 kg rågsikt, salt och kummin. En näve som det står i receptet kan förslagsvis vara 
ca 1 1/2 msk. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i 30 minuter. Arbeta ev in mera 
mjöl och forma till två avlånga limpor. Lägg bröden på en smord plåt. stick hål med
gaffel på brödens sidor och tryck med pekfingret 6-8 gropar i rad mitt på bröden. Låt
jäsa i 20 minuter. Grädda i 300 grader i 8 minuter, 200 grader i 8 minuter och sedan
 ca 1 timme i 100 grader varm ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar