tisdag 31 mars 2020

Bröd att rosta

Under helgerna vill jag gärna lyxa lite med en rostis med marmelad. Extra gott tycker jag att det blir med dinkelmjöl. I receptet står det ett kilo men för mig brukar det bli 2-3 dl över.




1 kg siktat dinkelmjöl, 50 g jäst, 50 g smör eller 1/2 dl olja, 
5 1/2 dl vatten, 2 tsk salt
Smält smöret och ljumma vattnet. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt salt och mjöl. Spar några deciliter av mjölet. Arbeta degen 5 minuter och jäs i 30 minuter. Arbeta degen och dela upp den i två smorda formar, 
1 1/2 liter. Jäs i 30-40 minuter. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Jag skivar det avsvalnade brödet innan jag fryser det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar