tisdag 6 december 2011

Gyllene skorpor


Det här skorporna är jättegoda och inte så söta. Njut dem som de är eller med lite smör eller honung.

150 g smör
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 ägg
2-3 tsk nystött kardemumma
2 kuvert saffran
ca 18 dl vetemjöl
1 dl skållad hackad mandel

Gör en helt vanlig saffransvetedeg av ingredienserna. Blanda i mandeln sist.
Jäs degen i 30 min. Baka ut till fyra plåtlånga längder och jäs på två plåtar i ca 30 min.
Grädda i 200 grader i 15-18 min. i nedre delen av ugnen. När längderna har svalnat lite
skärs de i 3-4 cm breda skivor. Skär sedan skivorna i över och underdel. Rosta skorporna
 högt uppe i ugnen tills de har fått färg. Eftertorka i 75-gradig ugn tills de känns torra.
 Man kan sätta in två plåtar samtidigt när skorporna ska torka.

1 kommentar:

  1. Hej och Tack för er medverkan vid byns Julmarknad.
    Roligt med nya recept och vilken otroligt fin kalender från 50-talet.Bilder finns nu hela tiden på bybloggen , det kommer fler de närmaste dagarna.

    SvaraRadera