fredag 30 september 2016

Den tyska kjolen

Min tyska kjol trivdes jag också i och ännu bättre när jag slapp hängslena! Det hörde en blus till men den hade jag inte särskilt ofta. Ett stort minus var att det saknades fickor så inte var den i klass med den franska kjolen. ;-)



torsdag 29 september 2016

Hösttema

Hösten har smugit sig in i uterummet också. Vi hittade några gamla termosar på vinden. En gammal mjölkflaska och en flaska för svagdricka plus några flera ljuslyktor. Filtarna i nitroglycerinlådan börjar behövas nu. Den mörka basilikan som jag har klippt av hela sommaren är dock fin ännu!




onsdag 28 september 2016

Tre tegelstenar

Jag har läst tre böcker på ungefär 600 sidor vardera. "Sekten på Dimön" av Mariette Lindstein, om att fastna i en sekt var tyvärr inte så bra som jag hade hoppats. Viljan att skriva spännande hade på något sätt gått ut över både språket och det egentligen intressanta ämnet
"Hyresgästerna" av Sarah Waters var oerhört bra skriven och fängslande men på samma gång gav den mig ångest. Jag var tvungen att läsa i små portioner. Författaren har inspirerats av rättsfall i Storbritannien på 1920-talet.
"Segerherrarna" från 1991 av den norske författaren Roy Jacobsen är en klassroman, en uppväxtskildring och en skildring av Norges resa från fattigdom till rikedom. Oerhört bra! Författaren har fått Ivar Lo-priset för boken.





tisdag 27 september 2016

"trots natt och höst, min sorgsna vän"

Trots att hösten gör sig påmind kan jag få ihop en bukett sommarblommor i fårhagen.


"Då tänder vi ett ljus min vän,
då tänder vi ett ljus
och älskar lite grann igen
och älskar tills att sommaren
slår ut i ljung och ögontröst
trots natt och höst, min
                              sorgsna vän
i våra kroppars hus."
                                              Lars Forssell


söndag 25 september 2016

Födelsedagsbukett

Syrran, down under, den här buketten är speciellt till dig!


lördag 24 september 2016

Astrakan

Det var inte så många äpplen på det gamla Astrakanträdet i Söräng men vi fick ihop en korg med
dessa vackra och goda äpplen. När jag var liten fanns det ett äppelträd som hette Gullpipping där. Jag älskade både de små äpplena och namnet. Vad många vackra namn det finns på äpplen! Päronet i korgen är ett Grännapäron.


torsdag 22 september 2016

Hoppas på tur

Jag kanske skulle ha köpt den där trisslotten iallafall! ;-)


onsdag 21 september 2016

Höstrosor

En del rosor blommar om så nu byter höstrosorna av varandra i vasen.



Kommer ni ihåg rimmen i poesiböckerna man hade på femtiotalet?

"Du är rosen , jag är törnen
därför skriver jag i hörnen."

"Rosor äro röda
violer äro blå.
Smultron äro söta
och du likaså."



tisdag 20 september 2016

Hälen

Eftersom jag håller på med mina sockor av restgarner och billiga garner från fyndkorgen i garnaffärerna så blev det #tantulltuss häl med förkortade varv som jag började med. Det är roligt att lära sig nya hälar och den här gjorde det lätt att fortsätta med mönstret.



måndag 19 september 2016

#tantulltuss

Jag har köpt en helt underbar sockbok, #tantulltussockor! Anna Bergman har gjort alla fantastiska mönster och Pia Kammeborn står för de flesta fotografierna som är mycket läckra. Boken är som en påse praliner för mig, jag vet bara inte vilken jag ska börja med. Kanske blir det kanelbullesockorna.




söndag 18 september 2016

Nytt avsnitt av följetongen femtiotalsklänningar

Två små rara klänningar utan så mycket rysch och pysch. Väldigt söta tycker jag.



lördag 17 september 2016

Tapetnostalgi

När södra rummet tapetserades om på sjuttiotalet i mormors hus längtade vi bara tillbaka till den gamla trettiotalstapeten. Mina barn som endast har upplevt denna tapet tycker att den är underbar och symbolen för sommarlov. Känsla och tidigare upplevelser påverkar verkligen vår smak.


fredag 16 september 2016

Hälsning från Söräng

Min mamma och jag hade några underbara sommardagar! i september i Söräng. Solen sken och hela gården doftade äpplen. Vi höststädade lite i trädgården och fikade länge sittande i den gamla trädgårdsmöbeln.






torsdag 15 september 2016

Läckra franska kjolar!

På femtiotalet fick mamma och jag var sin fransk kjol av pappa som hade varit på skolresa med sin realskoleklass. Vad jag älskade den kjolen! Allra helst och ännu mera när mamma sprättade bort hängslena och hjärtat. De var vadderade längst ner och så hade de fickor. Något som bara byxor hade och som jag som byxflicka uppskattade. Tyvärr är mammas kjol för trång i midjan för mig.



onsdag 14 september 2016

Lapptäcket

Att sova under ett tungt vaddtäcke är det skönaste som finns! Och i albumen i Söräng kan jag identifiera några av klänningarna som blivit lappar i täcket. Återbruk när det är som allra finast!


onsdag 7 september 2016

Brittsommar, indiansommar

Vilka härliga sensommardagar! Jag vill bara vara ute i skogen och i trädgården. Jag klipper ur hallonhäcken och vi flyttar runt buskar och sen fikar vi i äppeldoften under äppelträdet. Vi plockar rönnbär och torkar för att ha i vinterns müsli.


tisdag 6 september 2016

Och solen går ner

Det var länge sedan jag bjöd på någon solnedgång över Siljan. Varsågoda, här kommer en!


måndag 5 september 2016

Praktfullt

I år behöver jag inte ägna mig åt någon höstplantering på trappan. Pelargonerna räcker långt!


söndag 4 september 2016

Lite mera femtiotal

Jag gräver vidare bland klänningarna och det är väldigt mycket smock. Och åh, min sammets- klänning! Tänk vad jag kände mig fin i den. Sammetsklänningen och den gulbruna minns jag faktiskt. Jag var väl tre-fyra år när jag hade dem. Till sammetsklänningen hörde ett par hemska trosor, även de i sammet, som verkligen inte var bekväma.





lördag 3 september 2016

Var kom de här ifrån?

Jag vet inte vad de heter och har inget minne av att jag har köpt dessa. Men snygga är de i alla fall i rabatten!



fredag 2 september 2016

Lingonplockning

Vilket lingonår! Jag och herr B. plockade hela konten full på en och en halv timme. Heddagumman betade lingon och blåbär, badade i dypölar och rullade sig på ruttna svampar. Levde med andra ord ett riktigt bra hundliv. Vi fikade, aldrig smakar väl kaffe och muffins så bra som en klar höstdag i skogen! Och jag hade förstås mina lingonmönstrade sockor på mig dagen till ära.

torsdag 1 september 2016

SEPTEMBER


Jag tycker så mycket om september. De klara krispiga dagarna med lingon- och svampplockning. Regniga dagar med bokläsning och stickning framför brasan.